Aluevaalit 2022

Aluevaalit 2022

Vuosia valmisteltu ja monesti uudestaan aloitettu SOTE-uudistus on lähtökuopassa. Tammikuun 23 päivänä pidettävissä vaaleissa valitaan valtuutetut aluevaltuustoihin. Kaikkiaan aluevaltuustoja tulee maahamme 21 ja valtuutettujen määrä vaihtelee asukasluvun mukaan 59-89 valtuutetun välillä. Pohjois-Savossa valitaan 69 valtuutettua. Valtuutettujen määrä määräytyy maakunnassa elokuun lopussa asuvien asukkaiden mukaan. Valtuutetut saavat päätettäväksi sen kuinka ja missä Pohjois-Savossa tuotetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi pelastuspalvelut.

Kun ns. valmista pohjaa ei ole, niin nyt aloittavan valtuuston rooli on erittäin merkittävä. Käytännössä se linjaa tulevaisuudessa Pohjois-Savossa tuotettavien palveluiden palveluverkoston. Missä meillä on esim. terveyskeskus tai paloasema, kuinka mm. tukipalvelut tuotetaan jne. Ei siis mitenkään merkityksettömiä asioita. Asiat ovat monille meistä isoja ja monimutkaisia. Itsekin, vaikka seuraan valmistelua varmaankin tarkemmin kuin moni muu, en tarkasti tiedä mitä päätettävää eteen tuleekaan. Eihän vielä ole selvillä luottamushenkilöorganisaation muotokaan. Tuleeko lautakuntia tai mahdollisia muita toimielimiä. Selvää lienee, että valtuuston lisäksi on hallitus ja tarkastuslautakunta, mutta mitä muuta? Senkin uusi valtuusto sitten lopulta päättää. Näiden palveluiden merkitys alueiden elinvoimaisuudelle on erittäin tärkeää ja siksi onkin tärkeää että valtuustossa on koko aluetta kokonaisuutena katsovia ja yhteistyökykyisiä valtuutettuja.

Varmasti kipeitäkin ratkaisuja joudutaan tekemään mutta ne on oltava hyvin valmisteltuja ja perusteltuja. Siksi lähdin ehdolle. Haluan olla mukana kehittämässä Pohjois-Savolle hyvää ja toimivaa palveluverkostoa taloutta unohtamatta. Siihen toivon tukea myös sinulta. Nyt jos koskaan on äänestämisen paikka.

Hannu Kananen
Aluevaaliehdokas, 481
Kaupunginvaltuutettu