Vaalikuumetta pukkaa

Vaalikuumetta pukkaa

Kuntavaalien läheisyys näkyy nostavan osalle ehdokkaista sellaisen vaalikuumeen, ettei niin väli mitä kirjoittaa kunhan kirjoittaa. Tuollainen ajatus tuli mieleen kun luki Koillis-Savon Sanompahan palstaa 25.3. Ehdokas Konttinen antoi tulla sellaisella paatoksella puutaheinää, että piti ihan miettiä asutaanko me samassa kunnassa/valtiossa.
Kyseisessä kirjoituksessa pistettiin Keskustan syyksi mm. turvetuotannon alasajo ja turkistuotannon lopettaminen. Turpeen päästökaupan piiriin päätyminen tapahtui ihan muiden puolueiden toimesta, maan hallituksen päätöksellä. Tällä eduskuntavaalikaudella tehty turpeen veronkorotus ei alasajoa aiheuta vaan päästökauppa. Päästöoikeuden hinta on moninkertainen verotukseen verrattuna. Turkistuotannon lopettamista en minä tiennytkään, mutta paikallislehteä lukemalla oppii uutta. Ellei sitten kyseessä ollut kirjoittajan uutisankka. Koronatukien jako Busines Finlandin kautta oli tarkoitettu erityyppiselle yritystoiminnalle kun mitä yleensä maatiloilla on. Lisäksi korona on kohdellut maataloutta huomattavasti pehmeämmin kuin montaa muuta toimialaa. Niistä tukirahoista ei kannata olla kateellinen.

Kirjoituksessa annetaan ymmärtää, että Kuopio olisi lakkauttanut monia kyläkouluja. Itse valtuustossa vuodesta 2000 istuneena en muista kun kaksi muutosta maaseudun kouluverkostoon. Aikoinaan Kurkiharjun ja Vehkalammen koulut yhdistettiin ja samalla Vehkalammen koulukiinteistö peruskorjattiin ja laajennettiin. Toinen muutos oli Kuopion eteläpuolella Hirvilahden, Rytkyn ja Kaislastenlahden koulujen yhdistäminen ja uuden koulun rakentaminen Kaislastenlahteen. Noilla muutoksilla turvattiin noiden alueiden koulupalveluiden säilyminen ja asianmukaiset tilat oppilaille. Kuluneella vaalikaudella tarkasteltiin Koillis-Savon alueen kouluverkostoa lähinnä Riistaveden koulujen sisäilmaongelmien takia. Siinä yhteydessä oli esillä malli jossa yläkouluopetus olisi keskitetty Riistavedelle. Juankosken ja Vehmersalmen yläkouluopetus olisi lopetettu. Samoin myös Muuruveden ja Vehkalammen alakoulut olisi suljettu. Niissä neuvotteluissa Kuopion Keskusta puolusti haja-asutusalueiden kouluja ja onnistui saamaan enemmistön taakseen. Ilman Keskustan mukana oloa ja muiden ryhmien kanssa saavutettua sopua tulos olisi ollut verkoston kannalta toinen. Samoin Syvänniemen koulu/päiväkotiratkaisu nytkähti liikkeelle tällä vaalikaudella. Unohtaa ei myöskään sovi kaupungin keskustan alueella tarvittavia kouluja. Lumit lukio onkin jo liikkeellä ja Hatsalan yläkoulunkin paikka varmaankin ratkeaa vielä tällä vaalikaudella. Hatsalan tilanteesta huomaa, kuinka vaikeaa on löytää paikkaa suurehkolle rakennusmassalle keskeltä kaupunkia, kun alkuperäiseen suunnitelmaan tuleekin pakollinen muutos.

Pitkään mukana olleena, sitä toivoisi että vaalityössä keskityttäisiin kehumaan omia aikaansaannoksia, jos niitä on. Vaalien jälkeen on kuitenkin kyettävä tekemään eri puolueiden kanssa yhteistyötä kaikkien kuntalaisten parhaaksi. Toivotan kaikille ehdokkaille puoluetaustaan katsomatta menestystä vaalityöhön ja voimia tulevalle valtuustokaudelle.

Hannu Kananen
Kuopion Keskustan valtuustoryhmän pj.