Pientä vaalipohdintaa

Lienee helppo veikata, ettei toisia tämän tyyppisiä kuntavaaleja pidetä ehkäpä koskaan. Huhtikuulle suunnitellut vaalit siirrettiin pandemian takia kesäkuun alkupuolelle. Vaalien siirtäminen venytti kampanjointia kahdella kuukaudella ja välillä tuntui, että niin äänestäjillä kuin ehdokkailla meinasi tulla turnausväsymystä. Huvitti myös katsoa mm. omaa vaalivideota joka kuvattiin kinoksien keskellä, reilun 20 asteen pakkasessa. Lieneekö kesällä ollut vaikutusta, että äänestysprosentti jäi Kuopiossa noin 50%? En tiedä olisiko tuo vaikuttanut. Kuitenkin ennakkoäänestysaika oli kaksi viikkoa. Luulisi, että meistä jokainen on liikkunut äänestyspaikan liepeillä tuossa ajassa, varsinkin kun ennakkoon äänestäminen voidaan tehdä missä päin Suomea olevalla äänestyspaikalla.

Vaalien tulos Kuopiossa oli Keskustalle erinomainen. Säilyimme suurimpana puolueena ja saimme saman määrän valtuutettuja kun vuoden 2017 vaaleissa, eli 14. ”Uusia” valtuutettuja tuli ryhmäämme neljä. Tuo lainausmerkki uusien luona tarkoitti sitä, että varsinaisia uusi tuli yksi. Ennen vaaleja puolueeseemme siirtyi valtuutettuja toisesta ryhmästä ja heistä yksi meni läpi. Loput kaksi Kuopiossa meidän ryhmäämme tullutta uutta valtuutettua ovat toimineet aikaisemmin toisissa kunnissa valtuutettuina, joten heille tämä on jo tuttua puuhaa.
Eli äänestäjät antoivat kymmenelle jo edellisellä vaalikaudella olleelle valtuutetulle luottamuksen vaaleissa. Neljästä vaihtuneesta kolme ei ollut vaaleissa ehdokkaana. Voi sanoa, että tuolla tuloksella on hyvä jatkaa koko Kuopion eteen tehtävää työtä.

Yksittäisten valtuutettujen luottamuspaikat alkavat selvitä. Varsinaisesti ne vahvistetaan elokuun yhdeksännen päivän iltana olevassa valtuuston kokouksessa. Yritän seuraavassa kirjoituksessa avata sitä kuinka vaalien jälkeen paikkojen jakaminen tapahtuu puolueiden ja ehdokkaiden kesken. Mutta palataan siihen kun valinnat on varmistuneet ja omat paikat on selvillä.

Lämmintä kesän jatkoa.