Vaalit meni

Ensimmäiseksi iso KIITOS luottamuksesta.

Vaalipäivästä ja tuloksen selviämisestä on nyt mennyt reilu viikko. Puolueet ja ehdokkaat ovat kerenneet jo analysoimaan vaalitulosta. Joukossa positiivisesti yllättyneitä ja tyytyväisiä sekä vaalitulokseen pettyneitä ehdokkaita. Monet ehdokkaat olivat tyytyväisiä äänimääriin vaikka valtuustopaikkaa ei irronnutkaan. Pettyneimpiä ovat tietenkin ne jotka putosivat pois valtuustosta, varsinkin jos on toiminut merkittävällä luottamuspaikalla. Vaikka joku sanookin, ettei tippuminen harmita, niin varmasti harmittaa. Ei istuva valtuutettu ”häviämään” lähde.

Kuopiossa Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi saaden 14 valtuutettua, yhden enemmän kun viime vaaleissa. Nykyinen ykkönen, eli Kokoomus putosi toiseksi 12 valtuutetulla, kaksi vähemmän kuin viimeksi. Demarit ovat kolmanneksi suurimpana nyt kuten edellisellä kerrallakin, tosin yhtä valtuutettua pienempänä ryhmänä.

Suurimmat muutokset tapahtuikin pienempien puolueiden paikoissa. Vihreät olivat vaalien suurimmat voittajat saaden 3 lisäpaikkaa. Samoin Kristilliset sekä Vasemmistoliitto sai yhden lisäpaikan. Suurin häviäjä oli Perussuomalaiset menettäen 3 paikkaa. Suht isoja muutoksia pienempien puolueiden kannatuksessa.

Itselläni pesti jatkuu, äänimäärä laski hivenen. Tällä kertaa eri sattumien vuoksi en parina viikonloppuna osallistunut vaalityöhön. Puolueen vaalitulokseen niin valtakunnallisesti kuin Kuopionkin osalta en voi olla tyytyväinen. Suuriin kaupunkeihin Keskustan näyttää olevan vaikea päästä ja Kuopion tuloksen olis pitänyt olla parempi. Ilman Maaninkaa ja Juankoskea meillä oli 13 valtuutettua ja nyt heidän kanssaa yksi enemmän.
Äänimäärä oli suurinpiirtein sama kuin edellisissä vaaleissa mutta sillä ei irronnut paikkoja enempää. Läpi pääsemiseksi keskustalaisella piti olla 276 ääntä, kun kristillisten viimeinen läpi päässyt tarvitsi 141 ääntä. Nämä on näitä demokratian kummallisuuksia aina vaaleissa. Äänestysprosentti oli todella matala 52.6%.

Kuluvalla viikolla puolueiden edustajat tapaavat ensinmäistä kertaa vaalien jälkeen. Nyt ruetaan neuvottelemaan paikkajaosta. Mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

Hannu Kananen
Kuopion kaupunginvaltuutettu