Mustavalkoista?

Jo aiemmin kirjoitin vaalikoneisiin vastaamisesta. Nyt niitä on tullut muutama kahlattua läpi ja vastattua. En kaikkiin vastaa, koska aika ei kerta kaikkiaan riitä. Välillä joutuu ihan tosissaan pinnistelemään niiden kysymysten kanssa. Voiko maailma olla noin mustavalkoinen, voiko kysymyksiin vastata kyllä/ehkä/ei periaatteella?

Otetaan esimerkki;  Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita? Kuinka tuohon vastaat? Kyllähän tuloerot ovat hyväksyttäviä, mutta voiko peruste olla tuo? Vai pitäisikö samassa työssä olevalle lahjakkaalle ja ahkeralle työntekijälle maksaa esim. tuplapalkkaa verrattuna normaalisti työstään selviävälle?

Toinen esimerkki;  Julkisia palveluita pitäisi ulkoistaa nykyistä enemmän kunnilta yrityksille. Pistetäänkö kaikki julkiset palvelut yhdelle viivalle? Yhdellä kysymyksellä kuitataan katujen auraus, koululaisten ruuat ja vaikkapa sydämen ohitusleikkaukset. Kaikkiin kysymyksiin ei vaan voi vastata, eikä varsinkaan käytännössä toimia mustavalkoisesti.

Toinen kysymysryhmä joka meikäläistä ihmetyttää on kysymykset joilla ei ole mitään tekemistä kuntapäättäjän tehtävän kanssa. Taas pari esimerkkiä; Eutanasia pitäisi sallia? Tai homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla? Ihan hyviä kysymyksiä, mutta enemmän eduskuntavaaliehdokkaalle tarkoitettuja. Mutta kertonee varmaan vastaajasta kysyjälle jotakin kun vaalikonetta käy läpi.

Toivottavasti äänestäjillä riittää aktiivisuutta käydä myös muuten läpi ehdokaskenttää. Vaikkapa tarttumalla toreilla ja turuilla käsivarresta kiinni ja jututtamaan ehdokasta ihan kasvotusten. Pelkällä mustavalkoisella kysymys/vastaus valinnalla ei ehkä löydykään sopivin ehdokas.

167

Hannu Kananen